top of page

                                                    DE WINDVANGERS

 

 

Vrijhaven is een dichterscollectief – uit de as van de ‘Vrijbus’ ontstaan, in de schoot van Wit.h en De Figuranten – bemand door dichter Kenny Callens (syndroom van Down), schrijver-troubadour/(eind)redacteur Peter Holvoet-Hanssen (syndroom van Pan) en dichteres-actrice Ann Cael (syndroom van Sin Droom). Sinds 2020 worden zij bijgestaan door ‘BootsVrouwe’ Delphine Viaene die het trio begeleidt en begeestert.

In 2017 maakte Vrijhaven het Kunstenfestival Watou onveilig met hun spraakmakende, interactieve ‘Watoo Tattoo Sweat Shop’. In 2018 was er de dichtbundel en voorstelling ‘Naar Nergens’ en sinds vorig jaar zijn zij als ‘windvangers’ bezig poëzie te vangen. Zo vinden zij aansluiting bij de artistieke expeditie De Windstoot van www.vzwwith.org – de zintuigen op scherp wil Vrijhaven niet horen maar luisteren, niet kijken maar zien. In corona- en lockdowntijden gaat dit via ZOOM en soms via de smartphone-camera van Delphine: de windvangers ervaren dit niet als beperkend maar ze kijken ‘als nieuw’ naar de wereld. Gasten worden onder hypnose gebracht, diepe poëzielagen worden ontgonnen. Zo wordt Vrijhaven ‘wakker’ – zo voelt wie door de windvangers ‘gevangen’ wordt zich bevrijd van etiketten, keurslijven, ja zelfs van ruimte en tijd. Dat is de kracht van hun samenwerking, van deze unieke, collectieve verzen – dat is de kracht van poëzie.

Lente 2021 landden de Windvangers op de wereld en delen zij hun eerste ‘woorden van de wind’!

Bezoek hun stuurhut aan de ingang van het Dr. Guislain Museum Gent tijdens de narrenschip-expo De windstoot van 25 maart tot 1 oktober 2023.

WITH LOGO-variant horizontaal lang niet

Een project van

bottom of page